15.06.2015
Agnieszka Muszka

Konkurs kulinarny „Smaki Kwisy”

Konkurs kulinarny „Smaki Kwisy”
Francuzki pisarz A. Brillat-Savarin doszedł do wniosku, którego nie powstydziliby się starożytni: „ Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś”. Uważał on także, że  „ odkrycie nowego dania jest większym szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy”. Z taką  myślą przewodnią i chęcią odkrywania  coraz to nowych  smaków i dań  rybnych  zorganizowano kolejną edycję konkursu kulinarnego „ Smaki Kwisy”.
Konkurs odbył się w drugim dniu KWISONALIÓW  tj. 6 czerwca 2015 r. 

Francuski pisarz A. Brillat-Savarin doszedł do wniosku, którego nie powstydziliby się starożytni: „ Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś”. Uważał on także, że  „odkrycie nowego dania jest większym szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy”. Z taką myślą przewodnią i chęcią odkrywania coraz to nowych smaków i dań  rybnych  zorganizowano kolejną edycję konkursu kulinarnego „Smaki Kwisy”. Konkurs odbył się w drugim dniu KWISONALIÓW tj. 6 czerwca 2015 r. 

Drużyny startujące walczyły o puchar Przewodniczącego Zarządu Związku Gmin Kwisa oraz o nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, którym w tym miejscu serdecznie dziękujemy za wsparcie:
1. Państwo Grażyna i Roman Stana „ GRA-dix” – Gryfów Śl. ul. Lwówecka 1;  
2. Państwo Maria i Józef Wolar właściciele Restauracji –Pizerri  „Pasja”- Gryfów Śl. ul.    
    Kolejowa 25  i „ Prowansja Nasza”- Olszyna ul. Wolności 101; 
3. COLIAN Sp. z o.o. Wykroty ul. Wyzwolenia 38; 
4. Muzyczne Radio Jelenia Góra.
Gorące podziękowania kierujemy również do Pana Stanisława Fronca prowadzącego Firmę „El-Stan” i do Pana Jerzego Guzego Radnego Rady Miejskiej Gminy Gryfów Śląski za pomoc przy organizacji  oraz do Pani Teresy Polesiak z Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego  Wrocław z siedzibą w Gryfowie Śl., za pomoc w zorganizowaniu drużyn startujących w konkursie.
Przed przystąpieniem do konkursu uczestnicy dokonali  zgłoszenia ekipy startującej oraz nazwy potrawy która, zostanie wykonana i zaprezentowana. Do wykonania była jedna  potrawa rybna ( na  zimno). Recepturę i sposób przygotowania należało  przekazać w trakcie trwania konkursu organizatorom.
W skład oceny wchodziły następujące kryteria: smak potrawy, estetyka potrawy, estetyka stołu, oryginalna nazwa potrawy oraz  nawiązanie do tradycji.
Oceny potraw oraz rozstrzygnięcia konkursu  dokonało JURY w składzie:
1. Państwo Maria i Józef Wolar – właściciele Restauracji –Pizerri  „Pasja”- Gryfów Śl. ul. Kolejowa 25 i „ Prowansja Nasza”- Olszyna ul. Wolności 101; 
1. Pani Joanna Sadowska – właścicielka  Zajazdu „Zornica” – Krzewie Wielkie 90a;
2. Pan Robert  Skrzypek – Przewodniczący Rady  Miejskiej Gminy Gryfów Śląski
3. Pan Jerzy Andrzejczak – Sekretarz Gminy i Miasta  Gryfów Śląski
W ocenie Jury, wszystkie z wykonanych potraw były przygotowane i podane na wysokim poziomie, z zastosowaniem różnorodnych produktów takich jak: przyprawy korzenne, ziołowe i innych dodatków. Dlatego też Jury miało „ twardy orzech do zgryzienia”  dokonując wyboru tej najlepszej, i tak:
I miejsce : 
Mateusz Martyniak i Mateusz Dziurkowski 
repezentujący Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych  im. M.Konopnickiej w Biedrzychowicach. Przygotowana potrawa : „Duet rybny na parkiecie z galaretki winnej w towarzystwie orzeźwiającego sosu miętowego”, otrzymując w nagrodę:  puchar  Przewodniczacego Zarządu Związku Gmin Kwisa, parowar, zaproszenie na uroczystą kolację do Restauracji – Pizzerii „Pasja” w kwocie 100 zł i szampana.  
II miejsce : 
Nikola Sajda i Aleksandra Kraue 
reprezentujące Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych  im. M.Konopnickiej w Biedrzychowicach.
Przygotowana potrawa to: „Aksamitny cud Kwisy w pomarańczowo-imbirowej woni w towarzystwie skarbów natury ”, otrzymując w nagrodę :  parowar,  zaproszenie na uroczystą kolację do Restauracji – Pizzerii „Pasja” w kwocie 50 zł; 
III miejsce : 
Beata Miesiąc z Henrykowa  – przygotowana potrawa to: „ Ryba w cieście”,
otrzymując w  nagrodę opiekacz i książkę kucharską .
Ponadto każdy z uczestników konkursu dostał torby z przyprawami oraz inne  drobne upominki.  
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu zdolności kulinarnych, serdecznie  dziękujemy  za udział  oraz tradycyjnie zapraszamy za rok.
Krystyna Samborska

Drużyny startujące walczyły o puchar Przewodniczącego Zarządu Związku Gmin Kwisa oraz o nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, którym w tym miejscu serdecznie dziękujemy za wsparcie: 1. Państwo Grażyna i Roman Stana „ GRA-dix” – Gryfów Śl. ul. Lwówecka 1;  2. Państwo Maria i Józef Wolar właściciele Restauracji –Pizerri  „Pasja”- Gryfów Śl. ul. Kolejowa 25  i „ Prowansja Nasza” – Olszyna ul. Wolności 101; 3. COLIAN Sp. z o.o. Wykroty ul. Wyzwolenia 38; 4. Muzyczne Radio Jelenia Góra.Gorące podziękowania kierujemy również do pana Stanisława Fronca prowadzącego Firmę „El-Stan” i do pana Jerzego Guzego Radnego Rady Miejskiej Gminy Gryfów Śląski za pomoc przy organizacji oraz do pani Teresy Polesiak z Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, z siedzibą w Gryfowie Śl., za pomoc w zorganizowaniu drużyn startujących w konkursie. Przed przystąpieniem do konkursu uczestnicy dokonali zgłoszenia ekipy startującej oraz nazwy potrawy która, zostanie wykonana i zaprezentowana. Do wykonania była jedna potrawa rybna (na  zimno). Recepturę i sposób przygotowania należało  przekazać w trakcie trwania konkursu organizatorom.W skład oceny wchodziły następujące kryteria: smak potrawy, estetyka potrawy, estetyka stołu, oryginalna nazwa potrawy oraz  nawiązanie do tradycji. Oceny potraw oraz rozstrzygnięcia konkursu  dokonało JURY w składzie: 1. Państwo Maria i Józef Wolar – właściciele Restauracji–Pizerri „Pasja”- Gryfów Śl. ul. Kolejowa 25 i „ Prowansja Nasza”- Olszyna ul. Wolności 101; 1. Pani Joanna Sadowska – właścicielka Zajazdu „Zornica” – Krzewie Wielkie 90a;2. Pan Robert  Skrzypek – Przewodniczący Rady Miejskiej Gminy Gryfów Śląski, 3. Pan Jerzy Andrzejczak – Sekretarz Gminy i Miasta Gryfów Śląski.
W ocenie Jury, wszystkie z wykonanych potraw były przygotowane i podane na wysokim poziomie, z zastosowaniem różnorodnych produktów takich jak: przyprawy korzenne, ziołowe i innych dodatków. Dlatego też Jury miało „twardy orzech do zgryzienia” dokonując wyboru tej najlepszej, i tak:
I miejsce: Mateusz Martyniak i Mateusz Dziurkowski repezentujący Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. M.Konopnickiej w Biedrzychowicach. Przygotowana potrawa: „Duet rybny na parkiecie z galaretki winnej w towarzystwie orzeźwiającego sosu miętowego”, otrzymując w nagrodę: puchar Przewodniczacego Zarządu Związku Gmin Kwisa, parowar, zaproszenie na uroczystą kolację do Restauracji–Pizzerii „Pasja” w kwocie 100 zł i szampana. II miejsce: Nikola Sajda i Aleksandra Krause reprezentujące Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. M.Konopnickiej w Biedrzychowicach.Przygotowana potrawa to: „Aksamitny cud Kwisy w pomarańczowo-imbirowej woni w towarzystwie skarbów natury ”, otrzymując w nagrodę: parowar, zaproszenie na uroczystą kolację do Restauracji – Pizzerii „Pasja” w kwocie 50 zł; III miejsce: Beata Miesiąc z Henrykowa  – przygotowana potrawa to: „Ryba w cieście”,otrzymując w nagrodę opiekacz i książkę kucharską. Ponadto każdy z uczestników konkursu dostał torby z przyprawami oraz inne drobne upominki. Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu zdolności kulinarnych, serdecznie dziękujemy za udział oraz tradycyjnie zapraszamy za rok.

Krystyna Samborska

print

Na skróty