06.06.2016
Agnieszka Muszka

PODSUMOWANIE KONKURSU – SMAKI KWISY

PODSUMOWANIE KONKURSU – SMAKI KWISY

Kolejna edycja konkursu kulinarnego „Smaki Kwisy” już za nami. Konkurs odbył się w pierwszym dniu KWISONALIÓW tj. w sobotę 4 czerwca 2016 r.

Drużyny startujące walczyły o nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, którym serdecznie dziękujemy za wsparcie:

1. Firma MPM oraz Państwo Grażyna i Roman Stanowie „ GRA-dix” Gryfów Śląski; 

2. Państwo Maria i Józef Wolarowie Restauracja „Pasja” Gryfów Śląski oraz „Prowansja Nasza” Olszyna;

3. Państwo Marta i Arkadiusz Buczyńscy Restauracja-Pizzeria „La Storia” Gryfów Śląski;

4. Pan Gabriel Szafranek Restauracja „Stacja Kościelnik”;

5. Pani Magdalena Demieszko Restauracja „Miodowy Gryf” Gryfów Śląski;

6. COLIAN Sp. z o.o. Wykroty;

7. Muzyczne Radio Jelenia Góra.

 

Gorące podziękowania kierujemy również do właścicieli Firmy „STOLBRAT” za udostępnienie stołów i ławek oraz do Pana Jerzego Guzego Radnego Rady Miejskiej Gminy Gryfów Śląski za pomoc przy organizacji namiotu.

W konkursie wystartowało dziesięć drużyn. Przed przystąpieniem do konkursu uczestnicy dokonali zgłoszenia ekipy startującej oraz nazwy potrawy, która zostanie zaprezentowana. Do wykonania była jedna potrawa rybna na zimno.

W skład oceny wchodziły następujące kryteria: smak potrawy, estetyka potrawy, estetyka stołu, oryginalna nazwa potrawy oraz  nawiązanie do tradycji.

Oceny potraw oraz rozstrzygnięcia konkursu dokonało JURY w składzie:

1. Karol Okrasa – znany kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej;

2. Maria Wolar – Restauracja „Pasja” Gryfów Śląski i „Prowansja Nasza” Olszyna;

3. Magdalena Demieszko – Restauracja „Miodowy Gryf” Gryfów Śląski;

4. Gabriel Szafranek – Restauracja „Stacja Kościelnik”;

5. Dariusz Maląg – Muzyczne Radio Jelenia Góra.

 

W ocenie Jury wszystkie z wykonanych potraw były przygotowane i podane na wysokim poziomie, dlatego też Jury miało „twardy orzech do zgryzienia”. Po burzliwych naradach ustalono, że zostaną przyznane 3 miejsca na podium, a pozostali uczestnicy zdobędą ex aequo IV miejsce.

W tym roku zaszczytne laury zwycięstwa powędrowały do Romualda Frysta z Nagórza. Zdobył pierwsze miejsce przygotowując wspaniałe danie o nazwie „SPOSÓB NA LESZCZA”, które szczególnie przypadło do gustu jurorom. Otrzymał w nagrodę  robota kuchennego firmy MPM i szampana. 

Drugie miejsce wywalczyły Panie z Gryfowa Śląskiego: Maria Bodak i Antonina Jankowska przygotowując „FILET RYBNY POD KURKOWĄ PIERZYNKĄ”, otrzymując w nagrodę grille elektryczne firmy MPM.

Trzecie miejsce zdobyła Grażyna Chomentowska z Rząsin za wykonanie „RYBY JAKO TAKO”, otrzymując w nagrodę patelnię z powłoką ceramiczną oraz zestaw noży firmy MPM.

Czwarte miejsce zajęły pozostałe ekipy: Teresa Cierlik z Rząsin („ALE BABKI”), Beata Miesiąc z Henrykowa („PIEROŻKI Z ŁOSOSIEM”), Irena Włodarek z Gryfowa Śląskiego („DORSZ NA SAŁATCE POD ZIELONĄ PIERZYNKĄ”), Paweł Tartak i Piotr Witkowski z Mirska („GRAVLAX Z PIKLOWANYMI BURACZKAMI”), Bożena Jagiełło i Małgorzata Bentkowska z Krzewia Wielkiego („RYBKA Z KRZEWIOWSKIM POMYSŁEM”), Kamila Zajączkowska i Jolanta Burkot z Proszówki („TERINA Z SANDACZA Z MŁODYMI WARZYWAMI”)oraz Mateusz Dziurkowski z Lubomierza („KULECZKI Z ŁUŻYCKIEGO SANDACZA RZECZNEGO PODANE NA SAŁATCE Z BURAKA OKRASZONEJ ZIOŁAMI ZE SZPARAGOWYM TRIO”).

Każda ekipa dostała torby z przyprawami oraz upominki od Muzycznego Radia i gadżety z logiem Gryfowa Śląskiego. 

Gratulacje i słowa uznania należą się wszystkim uczestnikom konkursu! Serdecznie dziękujemy za udział oraz tradycyjnie zapraszamy za rok! Do zobaczenia 🙂

print

Na skróty