13.05.2015
Agnieszka Muszka

Ruszyły zapisy Smaki Kwisy 2015

Ruszyły zapisy Smaki Kwisy 2015

Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym „Smaki Kwisy”, który odbędzie się w sobotę 6 czerwca 2015 r. o godz. 14.00. podczas tegorocznych KWISONALIÓW przy Bulwarze nad Kwisą.

Konkurs polega na przygotowaniu potrawy rybnej na zimno.
W konkursie mogą wziąć udział ekipy kucharskie – kucharze amatorzy nie związani zawodowo z gastronomią.

JURY oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania
i samego jej smaku.

Zachęcamy do wzięcia udziału drużyny 2-osobowe chcące zaprezentować szerszemu gronu swoje zdolności kulinarne. Za udział w konkursie przewidziane są atrakcyjne nagrody, m.in. voucher dla 2 osób do wykorzystania w Ośrodku Złoty Sen!

Czas leci – liczba miejsc ograniczona! J

 

Konkurs Kulinarny

„Smaki Kwisy”- 2015

06.06.2015 r. o godzinie 14.00.

 

Organizator: Urząd Gminy i Miasta Gryfów Śląski

Miejsce: Bulwar nad Kwisą

R E G U L A M I N

I. Warunki uczestnictwa:

  1. W Konkursie mogą brać udział amatorzy, nie związani profesjonalnie
    z gastronomią.

  1. W konkursie uczestniczą ekipy 1 – 2 osobowe.

  1. Ekipy zobowiązane są do dokonania zgłoszenia na załączonym formularzu
    z nazwą potraw, które będą wykonane podczas konkursu.

Receptura i sposób przygotowania – przekazanie podczas konkursu. Zgłoszenia winny być przesłane na adres organizatora konkursu:

Urząd Gminy i Miasta Gryfów Śląski

ul. Rynek 1

59-620 Gryfów Śląski

e-mail: k.samborska@gryfow.pl

  1. Formularz musi być wypełniony tak, aby zawierał imiona i nazwiska uczestników każdej ekipy wraz z kontaktowymi numerami telefonów oraz pełną nazwą podmiotu, który jest reprezentowany przez uczestników konkursu.

  1. Każda ekipa musi otrzymać od organizatora potwierdzenie udziału, bez którego nie może uczestniczyć w konkursie.

II. Zasady organizacyjne

  1. Produkty, które będą wykorzystane w konkursie uczestnicy muszą zapewnić sobie we własnym zakresie.

  1. Organizator zobowiązuje się do przygotowania stanowiska do prezentacji potraw.

  1. Uczestnicy konkursu są odpowiedzialni za wystrój prezentowanego stanowiska.

  1. Drobny sprzęt potrzebny do wykonania dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania i serwowania dań konkursowych każda ekipa zabezpiecza we własnym zakresie.

III. Zasady przeprowadzenia konkursu :

  1. Każda z ekip będzie miała do wykonania potrawę rybną (na zimno).

  1. Do przygotowania potrawy zaleca się wykorzystywanie produktów takich jak: przyprawy korzenne, bakalie i inne dodatki.

  1. Każda ekipa musi wykonać po 5 porcji dania konkursowego.

  1. Czas przygotowania od momentu wejścia na stanowisko, do momentu zakończenia pracy nie może przekroczyć 2 godzin.

  1. Przed konkursem nastąpi losowanie stanowisk konkursowych.

  1. Produkty spożywcze użyte w konkursie powinny być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej.

  1. Każda ekipa zobowiązana jest do przekazania przed konkursem dla jury opis potrawy zawierający: składniki potrawy, sposób przyrządzania, opis tradycji; czasu i miejsca serwowania potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem dopuszczenia ekipy do konkursu.

  1. W skład oceny wchodzą następujące kryteria:

1)      smak potrawy,

2)     estetyka potrawy,

3)     estetyka stołu,

4)    oryginalna nazwa potrawy.

IV. Za udział w konkursie przewidziane są atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Osoby odpowiedzialne za przeprowadzenie konkursu:

Paulina Graczyk

Magdalena Nowak

Krystyna Samborska

Formularz zgłoszeniowy.docx

print

Na skróty