05.06.2018
Agnieszka Muszka

SMAKI KWISY 2018

SMAKI KWISY 2018

Komitet Organizacyjny KWISONALIÓW 2018  z siedzibą w  Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Gryfowie Śląskim serdecznie dziękuje osobom biorącym udział w konkursie „Smaki Kwisy”. W tegorocznym konkursie wzięło udział 7 ekip. Wśród uczestników byli  zarówno amatorzy jak i osoby związane profesjonalnie z gastronomią. Uczestnicy konkursu mieli do wykonania jedną potrawę rybną (na zimno).

Przy ocenie potraw były brane pod uwagę następujące kryteria: smak potrawy, estetyka potrawy, estetyka stołu, oryginalna nazwa potrawy.

 

Oceny dokonało profesjonalne jury, które stanęło przed niełatwym zadaniem wyboru zwycięzców, a poziom był bardzo wyrównany. Ostatecznie po długiej naradzie wygrała „wariacją na temat pstrąga – kiełbasa w towarzystwie konfitur z czerwonej cebuli na chmurce z dziką zieloną przyjemnością”, którą przygotowały uczennice szkoły z Biedrzychowic: Magdalena Majgier i Karolina Ramulewicz. Drugie miejsce zajęła Zuzanna Mytkowska również ze szkoły w Biedrzychowicach ze „zrolowanym pstrągiem”.  „Pieczony pstrąg w pomidorach z bazylią i oliwkami” dał trzecie miejsce Beacie Miesiąc reprezentującej Stowarzyszenie Rozwoju Henrykowa. Pozostałe ekipy startujące w konkursie: Pani Irena Włodarek z Gryfowa Śl., Jagoda Kijak-Raczyńska z Zespołu Szkół w Lubomierzu, Małgorzata Kamińska z Wieży i reprezentujący Zagrodę Przy Szlaku Dragonów Pruskich Romuald Fryst z Nagórza,  uplasowały się ex aequo na IV miejscu.

 

Serdecznie dziękujemy sponsorom nagród: Państwu Grażynie i Romanowi Stanom prowadzącym PHU Gradix  oraz Panu Andrzejowi Fokt Dyrektorowi Zakładu Jutrzenka Colian Sp. z o.o. z Wykrot.

 

Gratulujemy i zapraszamy za rok 🙂

print

Na skróty