06.06.2017
Agnieszka Muszka

Średniowieczne Smaki znad Kwisy

Średniowieczne Smaki znad Kwisy

Tegoroczny konkurs kulinarny pod nazwą  „Średniowieczne Smaki znad Kwisy”, odbył się w drugim dniu Kwisonaliów i nawiązywał do charakteru  obchodów  święta  Gryfowa Śląskiego. Ekipy startujące w konkursie miały za zadanie przygotować po dwie „średniowiecze” potrawy. Jedna z potraw miała nawiązywać do  kuchni chłopskiej, druga zaś do kuchni mieszczańskiej.

Startujący znakomicie przygotowali się do rywalizacji.  Jury, któremu przewodniczył Pan Jakub Kuroń oceniając potrawy brało pod uwagę smak potrawy, jej zgodność z tradycją,  a także wystrój i dekorację stołu. Zwycięzcami tegorocznego konkursu „ Średniowieczne Smaki znad Kwisy”  zostali Państwo Romuald i Zofia Frystowie  z Nagórza, prowadzący Zagrodę przy Szlaku Dragonów Pruskich, przygotowując  „ pochwaszczony”  podpłomyk  i „szałwię w przepiórce”.  Tuż za  zwycięzcami uplasowała się  Pani  Irena Włodarek, która przygotowała śledzia w ziołach z ciecierzycą i piwem  oraz   ala „kuropatwę” nadziewaną mięsem w otoczeniu mięsiw nadziewanych owocami. Trzecie miejsce zajął Zespół Podgórzanie , a przygotowane przez nich potrawy to:   piróg wiejski z maczanką  i pasztet z dziczyzną.  Poza podium stanęły następujące zespoły:  Daria Murawska i Marek Nikurczak  z  Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych  w Biedrzychowicach   przygotowując   staropolski kulebiak z kaszą i kiszona kapustą  i   kiszonki z pstrąga w aromacie migdałowo-orzechowym;  Klaudia Szymko      i Jolanta Kosmalska  również  z   Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych  w Biedrzychowicach przygotowując  roladę z botwinką i kotlet z kaszy gryczanej na piure marchewkowym z sosem grzybowym  i  pasztet z ciecierzycy z żurawiną na wiejskim chlebie w towarzystwie szczawiu i sosu wiśniowego;  Pani  Beata Miesiąc  ze Stowarzyszenia Rozwoju Henrykowa  przygotowując  placek gryczany i kurczaka nadziewanego.
Organizatorzy konkursu pragną serdecznie podziękować za ufundowanie  nagród  Państwu Grażynie i Romanowi  Stanom – Centrum Handlowe GRADIX w Gryfowie Śląskim oraz za torby z przyprawami dla Jutrzenki Colian z Wykrot.

Startujący znakomicie przygotowali się do rywalizacji. Jury, któremu przewodniczył Pan Jakub Kuroń oceniając potrawy brało pod uwagę smak potrawy, jej zgodność z tradycją,  a także wystrój i dekorację stołu. Zwycięzcami tegorocznego konkursu „Średniowieczne Smaki znad Kwisy” zostali Państwo Romuald i Zofia Frystowie z Nagórza, prowadzący Zagrodę przy Szlaku Dragonów Pruskich, przygotowując „pochwaszczony” podpłomyk i „szałwię w przepiórce”.  Tuż za  zwycięzcami uplasowała się  Pani  Irena Włodarek, która przygotowała śledzia w ziołach z ciecierzycą i piwem  oraz   ala „kuropatwę” nadziewaną mięsem w otoczeniu mięsiw nadziewanych owocami. Trzecie miejsce zajął Zespół Podgórzanie, a przygotowane przez nich potrawy to:   piróg wiejski z maczanką i pasztet z dziczyzną.  Poza podium stanęły następujące zespoły:  Daria Murawska i Marek Nikurczak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych  w Biedrzychowicach  przygotowując staropolski kulebiak z kaszą i kiszona kapustą i kiszonki z pstrąga w aromacie migdałowo-orzechowym; Klaudia Szymko i Jolanta Kosmalska  również z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych  w Biedrzychowicach przygotowując  roladę z botwinką i kotlet z kaszy gryczanej na piure marchewkowym z sosem grzybowym  i  pasztet z ciecierzycy z żurawiną na wiejskim chlebie w towarzystwie szczawiu i sosu wiśniowego;  Pani  Beata Miesiąc  ze Stowarzyszenia Rozwoju Henrykowa przygotowując placek gryczany i kurczaka nadziewanego.Organizatorzy konkursu pragną serdecznie podziękować za ufundowanie nagród  Państwu Grażynie i Romanowi  Stanom – Centrum Handlowe GRADIX w Gryfowie Śląskim oraz za torby z przyprawami dla Jutrzenki Colian z Wykrot.

Zdjęcia – sobota 3 czerwca

print

Na skróty